Ändringsförslag till stadgar : ( ändrat m kursiv stil )

STADGAR FÖR Slutlig version

BORGÅ TRÄDGÅRDSFÖRENING RF – PORVOON PUUTARHAYHDISTYS RY

1. Föreningens namn och hemort

Föreningens namn är Borgå Trädgårdsförening rf – Porvoon Puutarhayhdistys ry. Föreningens hemort är Borgå stad.

Verksamhetsområde är Borgå stad och omnejd.

2. Föreningens syfte och verksamhetsform

Föreningens syfte är att främja professionella och amatörmässiga intressen samt bevaka sina medlemmars övriga allmänna och gemensamma förmåner inom trädgårdskulturen. Föreningen förverkligar sina ändamål genom att sammanföra yrkesfolk och amatörer inom sitt verksamhetsområde, genom att bedriva upplysningsverksamhet, anordna utställningar, basarer samt rekreationstillfällen och festarrangemang.

Föreningen samarbetar med andra föreningar och organ med liknande målsättning. Föreningen är berättigad att ta emot och förvalta gåvor, aktier, testamenten och att äga fast egendom.

Föreningen kan ansluta sig till centralorganisationer, vilkas ändamål är att främja trädgårdsodlingen.

3. Föreningens medlemmar och medlemsförteckning

3.1. Föreningens medlemmar

Till medlemmar i föreningen antas personer, vilka önskar befrämja föreningens ändamål. Styrelsen godkänner och noterar upptagningen av nya medlemmar.

Föreningens styrelse kan även godkänna enskild person eller ett juridiskt samfund till stödjande föreningsmedlem, genom att erlägga en årlig- eller en engångsmedlemsavgift. Stödjande medlem har inte rösträtt.

En medlem, som handlar i strid med föreningens stadgar eller verkar till skada för föreningen, kan av styrelsen uteslutas ur föreningen. Beslutet om uteslutandet bör vara enhälligt och styrelsen bör vara fulltalig vid beslutsfattandet.

Medlemmarna är skyldiga att erlägga en medlemsavgift som fastställs av föreningsmötet. En medlem, som har underlåtit att betala sin medlemsavgift två år i rad anses ha utträtt ur föreningen.

En medlem har rätt att när som helst utträda ur föreningen genom att skriftligen meddela detta till föreningens styrelse, styrelsemedlem eller ordförande.

På förslag av styrelsen, har föreningsmötet rätt att utse en särskilt förtjänt person till hedersmedlem. Hedersmedlemmar är befriade från erläggande av medlemsavgift

Medlem som fyllt 85 år är befriad från medlemsavgift.

3.2. Medlemsförteckning

Föreningen för en förteckning över medlemmarna. I förteckningen införs medlemmens namn och adress. Föreningens utsedda medlemsregisteransvarige person ansvarar för att registret är korrekt och att i registret införs nya medlemmars uppgifter och att utträdda medlemmars uppgifter raderas från registret.

I övrigt följs vad som föreningslagen, dataskyddsförordningen och dataskyddslagen föreskriver om medlemsförteckning.

4. Räkenskapsår och verksamhetsgranskning

Föreningens räkenskaper avslutas per kalenderår. Föreningen utser en verksamhetsgranskare och en suppleant.

Styrelsen bör lämna föreningens räkenskaper och mötesprotokoll till föreningens verksamhetsgranskare senast tjugo (20) dagar före ordinarie årliga föreningsmöte. Verksamhetsgranskaren bör ge sitt utlåtande senast sju (7) dagar före årsmötet.

5. Föreningens styrelse och nöjeskommitté

Föreningens angelägenheter handhas av en på årsmötet utsedd styrelse, bestående av en ordförande och sex (6) ordinarie styrelsemedlemmar och två (2) ersättare. Ordföranden väljs för ett år i sänder, medan de ordinarie styrelsemedlemmarna, av vilka tre avgår årligen, väljs för 2 år. Ersättare väljs årligen.

Styrelsen utser inom sig en viceordförande, en sekreterare, en ekonomiansvarig och en ansvarig person för medlemsförteckningen.

Styrelsen beslut sker enligt stadgarna om föreningsmöten.

Styrelsen kan besluta om försäljning, byte och inteckning av föreningens egendom.

Styrelsen är beslutför när ordförande eller viceordförande och fyra (4) styrelsemedlemmar är närvarande med undantag av vad som i punkt 3.1 bestämts om uteslutande av medlem.

Föreningen har en nöjeskommitté som består av en till tre (1-3) medlemmar. Nöjeskommittén utser inom sig en kontaktperson.

6. Rätten att teckna föreningens namn

Föreningens namn tecknas av styrelsen ordförande eller viceordförande, i vartdera fallet tillsammans med sekreteraren eller av styrelsen förordnad person.

7. Beslutsfattande

Föreningsmötet sammankommer varje kalenderår till ordinarie årsmöte före utgången av april månad av styrelsen fastslaget datum. Extra föreningsmöten ska hållas då föreningsmötet så beslutar eller styrelsen anser att det finns skäl därtill eller då minst en tiondedel av föreningens röstberättigade medlemmar kräver det för behandling av ett angivet ärende.

På föreningens ordinarie årsmöte behandlas följande ärenden:

1. Mötets öppnande

2. Val av mötesordförande och sekreterare, samt två protokolljusterare och två rösträknare för mötet

3. Konstaterande av mötets laglighet och beslutsförhet

4. Presentation av styrelsens årsberättelse

5. Presentation av föreningens bokslut och verksamhetsgranskarens utlåtande

6. Fastställande av bokslut och årsberättelse samt beviljande av ansvarsfrihet för de redovisningsskyldiga

7. Val av styrelsens ordförande samt övriga styrelsemedlemmar i stället för de avgående och val av två ersättare

8. Fastställande av antal nöjeskommittémedlemmar och val av desamma

9. Val av en verksamhetsgranskare och en suppleant

10. Fastställande av verksamhetsplan för verksamhetsåret

11. Fastställande av medlemsavgift för året

12. Fastställande av budget för verksamhetsåret

13. Övriga av styrelsen eller av medlem upptagna, senast 14 dagar före mötet, skriftligen anmälda ärenden.

8. Möteskallelse

Kallelse till föreningens möten, såväl ordinarie föreningsmöte som extra föreningsmöte skall ske minst en vecka före mötet. Kallelsen kan sändas per post, e-mail eller annonseras i ortens tidningar

9. Medlemmarnas beslutanderätt

Medlemmarna utövar sin beslutanderätt vid föreningsmötet.

Medlemmarna får delta i föreningsmötet per post, genom datakommunikation eller med något annat tekniskt hjälpmedel under pågående möte eller före mötet. Deltagandet förutsätter att deltaganderätten och riktigheten av rösträkningen kontrolleras på ett sätt som kan jämställas med de förfaranden som iakttas vid vanliga föreningsmöten.

Medlemmen kan, i frågor som särskilt nämns i stadgarna, utöva sin beslutanderätt vid särskilda omröstningstillfällen, per post, genom datakommunikation eller med något annat tekniskt hjälpmedel utan att komma samman till möte.

10. Beslutsförfarande

Som föreningens beslut gäller, om inte annat följer av stadgarna.

1) den mening som vid omröstning fått mer än hälften av rösterna

2) vid lika röstetal, den mening som mötets ordförande meddelar att hen omfattar

3) vid ändring av stadgarna, upplösning av föreningen och överlåtelse av föreningens egendom, den mening som vid omröstning biträtts av minst tre fjärdedelar av rösterna.

Röstning sker med slutna sedlar, då någon på mötet yrkar det. Vid lika röstetal avgör lotten.

11. Föreningens upplösning

I händelse av föreningens upplösning bör dess tillgångar användas för sådana ändamål som befrämjar trädgårdsbranschen i Finland.

12. Övriga bestämmelser

För övrigt tillämpas bestämmelserna i gällande föreningslag i Finland.